HAYATI KARARLARIMIZ BELİRLER!
Verdiğimiz kararlar kimi zaman kısa vadeli, kimi zaman da yaşam boyu sürecek mutluluk veya mutsuzluk yaratabilir. Her ne kadar verdiğimiz kararların bazılarından yarı yolda dönebilsek de, bu dönüm noktaları genellikle uzun süreli mutsuzluk ve başarısızlık içerebiliyor. İlkokul, ortaokul ve lise yıllarımız hayalini kurduğumuz gelecek için, hedefimiz olan üniversite veya bölüm için çalışmakla geçer.
PEKİ HAYALİNİ KURDUĞUMUZ GELECEK İÇİN SEÇTİĞİMİZ MESLEK BİZİM İÇİN DOĞRU MESLEK Mİ?
Yapılan araştırmalar Türkiye’de çalışanların %84’ünün işini sevmediğini ortaya koyuyor. İşini sevmemek kimi zaman maaşın düşüklüğünden, yöneticinin gerekli vasıfları taşımamasından, mobbingden veya çalışma koşullarının kötülüğünden kaynaklanabilir. Çalışanların memnuniyetini öncelikli hedefine almış kurumsal şirketlerde de iş koşullarıyla ilgili memnuniyetsizlik olmamasına rağmen çalışanlar mutsuz.
ÖYLEYSE HEP MUTSUZ MU OLACAĞIZ?
Konfiçyus’un da dediği gibi “Sevdiğiniz işi yaparsanız, bir gün bile çalışmış sayılmazsınız.”. Bu söz aslında meslek tercihi ile ilgili doğru özet olsa da bir yol haritası vermediğinden sadece uykuda olanlara uyanması için bir alarm sesi görevi görüyor. Belki de en temelde insanların kaçırdığı nokta, mutluluğun kendini tanımaktan, neleri sevdiğini-neleri sevmediğini bilmekten geçtiğini atlıyor olmasıdır.
HERKES KENDİ BİRİCİKLİĞİNİ UNUTMUŞ HALDE
Bir başkasında gördüğü başarı hikâyesini kopyalamaya çalışıyor fakat ne yazık ki başarı kapısı kopya anahtarla açılamıyor. Kendinizi tanımadan seçeceğiniz meslek -hangi meslek olursa olsun- hayatınızın her gününü mutsuzluk riskiyle karşı karşıya bırakacaktır. Diğer taraftan kendinizi tanıyarak mizacınıza uygun olan mesleği seçmeniz kendinize yaptığınız en büyük iyilik olacaktır.
İnsanlık tarihinde büyük etki uyandırmış ve başarıyla özdeşleşen Steve Jobs’ın sözü meslek tercih ederken yol haritanız olsun. “zamanınız kıymetli, başka birinin hayatını yaşayarak zamanınızı boşa harcamayın.” Steve Jobs
Geleceğinize yönelik karar vermeden önce meslek tercihi raporundan öğreneceğiniz bazı konu başlıkları;
ÖSYM kitapçığına göre
4 yıl ve üstü programlar, 2 yıllık programlar
Sınav Süreçlerinde Riskleriniz, Çözüm Önerileri
Swot Analiz
En Güçlü Yönleriniz
Güçlendirilmesi Gerekenler
Potansiyel riskleriniz
Eğitim ve Arkadaşlık Tarzınız
Rehberlik
Öğrenme Tarzınız ve Öğrenme Ortamınız
Eğitimde İletişim Tarzınız, Gelişim Önerileri
Kimlik Kartınız
Motive Eden ve Bozan Faktörler
Baskın Kişilik Tipiniz
Ebeveynler Nasıl Yaklaşmalı.
Şimdi Satın Al